Според  данни на БНБ, през февруари 2024 г. са отпуснати

...
Според  данни на БНБ, през февруари 2024 г. са отпуснати
Коментари Харесай

Икономист: Балонът се надува и ако това наливане на пари на имотния пазар продължи нещата няма да свършат добре

„ Според  данни на Българска народна банка, през февруари 2024 година са отпуснати нови жилищни заеми за 746.5 милиона лв.. От тях 164 млн.лв. са рефинансиране на съществуващи заеми, т.е. чисто новите жилищни заеми са 582.5 млн.лв. Преди година през февруари чисто новите жилищни заеми бяха 340.2 млн.лв. С други думи, нарастването на годишна база е 71.2%. Забележете и фрапантното ускоряване за един месец - през януари растежът беше 38%, февруари към този момент е над 71% “, това написа в профила си във Facebook икономистът Георги Ангелов.

По думите му това не е просто избухлив напредък на жилищните заеми, само че и продължаващо внезапно ускоряване на растежа.

„ Отново, няма никаква връзка с действителната стопанска система и с естественото развиване на жилищния и строителни пазар. С две думи, балонът се надува и в случай че това наливане на пари на имотния пазар продължи нещата няма да свършат добре “, показва той, цииран от  financialtribune.bg.

Според Ангелов тези проблеми към този момент стартират да се виждат даже отвън страната.

„ Още преди последните данни за астрономически напредък на ипотечния заем, МВФ обърна внимание за " допустима серпантина сред цените на жилищата и ипотечния заем " и предложи спомагателни ограничения. В отчет от февруари Европейският ръб за систематичен риск също предложи на България спомагателни ограничения във връзка с жилищните заеми. Експертите особено означават високия дял на рискови равнища на дългова тежест при новите жилищни заеми (DSTI над 40%) “, изяснява икономистът.

„ Българска народна банка също неведнъж предизвестява за рисковете от високия напредък на жилищния заем - в това число и през днешния ден. Българска народна банка отбелязва, че " в кратковременен проект вероятността за материализация на кредитния риск остава забележителна " и отбелязва риск от " повишаване на необслужваните заеми и на разноските за обезценки ". Във връзка с това Българска народна банка предложи " кредитните институции следва да поддържат кредитни стандарти (LTV, LTI, DSTI и др.) и да ползват навреме и съответно провизиране, основани на консервативни допускания, които регистрират рисковете при неподходящо развиване в икономическата среда. "

Обаче, поради на горните данни за взрив на жилищните заеми, може би няма да са задоволителни рекомендации и ще са нужни спомагателни ограничения от Българска народна банка. Централната банка предходната година подвигна минималните запаси, по-миналата година подвигна и антицикличните буфери, само че очевидно ще има потребност от още ограничения “, написа още Ангелов.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР